30 Kas 2013

Çin Hükümetinden Qualcomm’a Soruşturma



Qualcomm dünyanın en büyük 4G modemli işlemcilerini üreten firma. Samsung Exynos 5 işlemcisinde bile bu modemleri entegre edememişti. Hatta Exynos 6′da bile kesinleşen bir 4G modem bilgisi bulunmuyor. Samsung her “Amiral Gemisi” telefonunda 2 farklı yonga seti kullanarak kullanıcıların kafasını allak bullak etmiş durumda. Özellikle Note 3′te kullanılan 2 farklı işlemcinin farklı özellikler sergilemesi ile Samsung bir çok kullanıcısından olumsuz eleştiriler almıştı. Amerika, Japonya İngiltere versiyonlarını kullananlar 4K video çekimi yapabilirken diğer bölgelerde Note 3 kullananların bu özellikten faydalanamaması oldukça kötü bir durum değil mi?
Çin’de dünyanın en büyük GSM operatörleri China Mobile, China Unicom ve China Telecom 4G hazırlıklarının son noktasına geldi ve 2014 yılında kademeli olarak 4G tüm Çin’de kullanıma başlayacak. Bu durumda telefonların işlemcileri ön plana çıkıyor. Xiaomi, ZTE, Huawei gibi Çin’in en büyük telefon üreticileri Qualcomm’a bağımlı kalmanın eşiğindeler. MediaTek, AllWinner ve Rockchip gibi Çin’li işlemci üreticileri henüz 4G modeme sahip işlemcilerini geliştiremediler. Kapalı bir toplum olan Çin’de ülkenin yerel kaynaklarının kullanılması adına Qualcomm’a soğuk bakıyor.
Glen haberlere göre Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) Qualcomm ile ilgili bir soruşturma başlatıyor. Soruşturmanın içeriği ve mahiyeti şu anda tam açıklanmasa da 6 farklı sektörde rekabet eşitsizliği ile ilgili bir soruşturmanın eşiğinde olan teknoloji devinin yapacağı pek bir şey yok. Çin Qualcomm’u istemiyor kısacası olay bu. Gelen haberlere göre soruşturma ile birlikte şirketin borsadaki değeri % 2,6 puanlık bir gerileme yaşadı.
Çin’de telefonların ucuz olmasının en büyük sebebi yarı iletkenlerin ucuzluğu. 4G ile birlikte bu firmalar Qualcomm ile ortalık yapacaklar böylece artan maliyetler sonucunda eski cazibesini kaybedecek ve fiyatlar artacak. Böylece Çin’de ilk gününde yüz binler satan telefonlar mazide kalabilir. HD formatında bir filmin 3G şebekesinde 21 saatte inerken, 4G şebekesinde 17 dakikada indirilebilmesi bu teknolojinin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi. Kullanıcılarda Çin’li bile olsa en hızlısını istediği için bu teknolojiyi destekleyen yonga setli telefonları tercih edeceklerdir.

kerem yasar

Merhaba Arkadaşlar.Blogum da android sistem ile ilgili haberler,teknik bilgiler,uygulamalar,oyunlar vb. birçok konuya ulaşabilirsiniz. İyi eğlenceler dilerim

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Copyright @ 2013 SÜPER ANDROİD.