HTC One serisi Avrupa’nın birçok yerinde piyasaya sürüldü, diğer kıtalardaki operatör ürünleri tanıtıldı ve çok yakında ülkemizin üç büyük operatörü ile satışa sunulacak.
One S, One X ve One V modellerini kapsayan Tayvanlı üreticinin yeni akıllı telefon serisinin üst segmentini One X, orta segmentini One S, alt segmentini ise One V oluşturuyor, ya da biz öyle zannediyoruz. Çünkü fiyatlarıyla üst ve orta segmentte konumlanan Android cihazlar arasında büyük farklar bulunmuyor.
Yayınladığımız inceleme özetleri ve test sonuçlarıyla size uygun One modelini seçebilmenizi kolaylaştırmaya çalıştık. Bu yazımızda, One X ile One S modellerini karşılaştıracağız. One X için daha fazla para ödemeye değecek mi?, One S orta segment bir aletten fazlası değil mi? gibi sorulara çözüm getirmeye çalışacağız.
Donanım
Halihazırda alabileceğiniz en iyi akıllı telefonları sunan HTC, az modelle çok daha geniş kitleleri hedeflemek istiyor. Bu sebeple cihazların birbirine yakın özellikler göstermesi gayet normal.
One X modeli 4.7 inçlik bir ekran, 130 gram ağırlık, 8.9mm kalınlık, One S ise; 4.3 inç ekran, 119.5 gram ağırlık ve 7.8 mm kalınlıkla geliyor.
Son birkaç yıldır üst düzeydeki ekran boyut artışı tavan yapmış durumda. Bunun en büyük örneği 5.3 inçlik Galaxy Note’un henüz taptaze olan segmentinde milyonlarca tüketiciyi cezbetmiş olmasıdır. Yani eğer telefon modasına uyup daha büyük bir cihaz alarak kullanılabilirliği arttırmak istiyorsanız One X, ellerinizin böyle bir alet için uygun olmadığını düşünüyor, daha zarif bir ürün arıyorsanız One S’i tercih etmelisiniz.
Kararınızı önemli ölçüde etkileyeceğini tahmin ettiğimiz hafıza hususuna da değinelim. Operatörlerin baskısı, değişen teknolojinin gereği olarak ya da cihazların kasa yapıları sebebiyle microSD kart slotuna yer vermeyen HTC, fiziki arttırılabilir hafıza desteği sunmuyor. Fakat oldukça popüler olan DropBox bulut depolama hizmetini 25GB kapasiteyle iki yıl kullanabilmenizi sağlıyor.
Türkiye’de yaşıyorsanız bulut depolama için mobil interneti kullanacağınızı sanmıyoruz. Sınırsız paketlerin ücretleri ortada, daha ucuz alternatiflerinde ise adil kullanım noktasını aşmanız halinde bant hızınız epeyi düşüyor. Bulut depolamayı evde de verimli bir şekilde kullanabileceğinizi tahmni ediyorsanzı dahili hafıza pek sorun olmayabilir.
One X’in orjinal versiyonunda 32GB, One S’te 16GB dahili hafıza bulunuyor. Yukarıdaki kriterleri değerlendirerek 16GB daha az hafzanın size bir zorluk yaşatıp yaşatmayacağına karar verebilirsiniz.
Eğer Yakın Alan İletişimleri (NFC) teknolojisini kullanmayı amaçlıyorsanız sizin tercihiniz One X olmalıdır. Ek olarak Sense 4.0 arayüzünün Android Beam ve Google Wallet desteklediğini hatırlatalım.
Telefonların kapmaları da birbirinden oldukça farklı. One X’te tek parça halinde polikarbonat kasa kullanılmış. One S, 10,000 volt elektrik verilerek seramikleştirilen mikro ark oksidasyonlu, 5 kat daha sert alüminyumdan imal edilmiş. Muhtemelen S’in kasası çizilmelere daha dayanıklıdır. Kamera lensini koruyan halkanın da mikro ark oksidasyon yöntemiyle üretildiğini ekleyelim. Fakat bu özellikler sadece siyah versiyon için geçerlidir.
Tüketicilerin en büyük korkusu ekran çizilmeleri Gorilla Glass 2.5D ile minimuma inecek. Hatta parmaklarınız cihazın ekranında rahatça dolanabilecek. Diğer teknik özellikler için yukarıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.
Kazanan: One X
Ekran
Donanımda olduğu gibi ekranda da ikilemde kalmamak mümkün değil. Bir tarafta yeni S-LCD 2 ekran, diğer tarafta Super AMOLED Advanced duruyor. Resimde görüldüğü gibi altpiksel dizilimi ve piksel sayısındaki farklılık görüntü kalitesini de önemli ölçüde etkiliyor. Yine de ekran türlerinin avantajlarını bir kenara atmamak lazım.
AMOLED paneller, sonsuz kontrast oranı, gerçekçi ve canlı görüntü sunuyor. Ama üretim teknikleri yüksek çözünürlüklü panellerin üretimi için elverişli olmadığından PenTile adı verilen bir altpiksel dizilimi geliştirildi. Böylelikle çözünürlük arttırılabildi. Normal kullanıcıların aradaki farkı anlaması kolay değildir.
İncelemeler, S-LCD 2′nin şimdiye kadarki en iyi ekran olduğunu gösteriyor. HD çözünürlük ve yüksek parlaklığıyla kazanan kesinlikle One X’tir. Buna karşın One S’in ekranı piyasanın en düşük güç tüketimli panellerinden biridir. Ekran hususundaki ölçütleriniz sadece çözünürlük ve görüntü kalitesi olmamalı.
Kazanan: One X
Performans
İki cihaza güç veren çipsetler birbirlerinden farklı mimariye ve teknik detaylara sahip. One X, NVIDIA’nın 4PLUS-1 adlı dört ARM Cortex-A9, bir ARM Cortex-A7 düşük güç tüketimli işlemcisini barındıran 45nm’lik Tegra 3 çipsetini taşıyan ilk akıllı telefon. One S, Qualcomm’un yeni nesil ARM Cortex-A15′ten esinlenerek tasarladığı 28nm çift çekirdekli Krait işlemcili Snapdragon S4 çipsetiyle geliyor.
1GB DDR2 RAM’li aletlerden X’inki GPU’su 12 ayrı çekirdekli GeForce ULP, S’inki ise; birleşik çekirdekli Adreno 225′tir. Engadget’ın gerçekleştirdiği 17 testten 10′unu One S, 7′sini One X kazanmış. Yalnız S’in kazandıklarının bir kısmı cihazın ekran çözünürlüğünü esas aldığından en iyi GPU’yu seçmek için GL Benchmark sonuçlarına bakmamız gerekiyor. CD-Bench, SmartBench 2012 (Verimlilik) ve AnTuTu testlerini kazanan One X durumu eşitliyor.
Performansa değinmişken içerik desteğini de hesaba katmalıyız. NVIDIA’nın bilgisayar platformunda elde ettiği tecrübesiyle en iyi çipsetleri, ekran yongalarını üretemese de oyun konusunda en optimize üretici olduğunu söyleyebiliriz. Eğer oyunların en verimli çalışacağı aleti arıyorsanız One X’e bir göz atın.
Bunun yanı sıra Qualcomm’un Cortex-A15 özelliklerine sahip 28nm Krait işlemcileri yeni teknolojilerle donatıldığından daha avantajlıdır. Performansı etkileyecek birçok faktör bulunuyor. Bu yüzden üstün olanı seçmek pek mümkün görünmüyor.
Son olarak One X’in ağır kullanımında kamera bölümünün ısınma yaptığını ve bu tür sorunlar yaşamak istemeyenlerin kesinlikle kullanıcı yorumlarını okumalarını tavsiye ediyoruz.
Kazanan: Hiçbiri
Pil Ömrü
Büyük LCD ekran, 45nm dört çekirdekli çipset, 1800 mAh pil, One X’e normal kullanımda zar zor bir günü tamamlatıyor. Daha küçük AMOLED ekran, 28nm düşük güç tüketimli çipset, 1650 mAh’li One S ise normal-ağır kullanımda bir günlük pil ömrü sağlayabiliyor.
Yeni teknolojilerin avantajıyla bu kriterin kazananı One S oluyor. Engadget’ın testleri, iki model arasındaki farkın pek fazla olmadığını gösterse de diğer kaynaklar, Snapdragon S4 sayesinde çıkarılamayan pilin hiçbir probleme yol açmayacağını belirtiyor.
Kazanan: One S
Kamera
Her ikisinde de 8MP, BSI sensörlü, arkadan aydınlatmalı, f/2.0 diyafram aralıklı 28mm kamera sensörü kullanılmış. Akıllı LED flaşın eşlik ettiği kamera, bir resim çipiyle desteklendiğinden 0.7 saniyede fotoğraf kaydı yapabiliyor, video izlerken ya da çekerken yüksek çözünürlüklü fotoğraf kaydedebiliyor.
Yazılım konusunda ImageSense birçok ayar, çerçeve, filtre ve özellik sunarak üçüncü partı programlara ihtiyacı düşürüyor. Benzerlikler ön kısma geldiğimizde son buluyor. Üst düzey One X’te 1.3MP HD çekim yapabilen bir kamera kullanılmış. One S daha ucuz olduğundan VGA çözünürlüklü bir kamerayla yetinilmiş. Bu sebeple kamera bölümünün kazananı One X oluyor.
Yalnız okuduğumuz incelemelerde One X’in kamerasının çizilmeye epeyi elverişli olduğunu görmüştük. One S’in mikro ark oksidasyonlu bir halkayla korunan arka kamera sensörü daha güvenlidir. Kameranın çizilmesi halinde tek parça halindeki kasanın komple değişmesi gerektiği için bu durum önem kazanıyor.
Kazanan: One X
Sonuç
Daha büyük ve daha kaliteli bir ekrana sahip, oyun desteği maksimum seviyede, NFC çipli, geniş hafızalı bir akıllı telefon almak istiyorsanız HTC One X’i tercih etmelisiniz.
Düşük güç tüketimli donanımı sayesinde pil ömrü yüksek, AMOLED ekranlı, daha küçük, ince, hafif ve ucuz bir cihaz istiyorsanız tercihinizi One S’ten yana kullanmalısınız. One X’in Türkiye’ye abartılı bir fiyatla geleceğini tahmin ettiğimizden One S de kardeşi kadar yüksek satışlar elde etme potansiyeline sahip.
Yazımızda sadece bu iki aleti karşılaştırdık. En büyük rakiplerinden LG, Motorola ve Huawei’nin modelleri yakın zamanda satışa sunulmayacak. Samsung ise, henüz amiral gemisini duyurumadı bile. Yeni bir cihaza ihtiyacınız varsa ya da artık beklemekten sıkıldıysanız bu ikisinden daha iyisini bulamazsınız. Fakat aceleniz yoksa kesinlikle yaz aylarına kadar bekleyin.
Umarız karşılaştırma kararınızı vermenize yardımcı olur. Detaylı karşılaştırma videolarını aşağıdan izleyebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder