Google, yaklaşık 8 ay önce Motorola’yı 12.5 Milyar Dolar karşılığında satın alacağını açıklamıştı. Alımın gerçekleşmesi için ülkelerin onayı alındı ve son olarak Çin’in kararı bekleniyor. Önümüzdeki haftalarda işlemin resmiyet kazanacağı tahmin ediliyor.
İnternet devinin Amerika merkezli bu üreticiyi satın almasının sebebi; Motorola‘nın elinde bulundurduğu 17,000′i aşkın iletişim teknolojileriyle alakalı patentler olduğunu biliyoruz. Mobil sektörün en köklü şirketi, Google’ın açık kaynak kodlu Android platformunu yasal saldırılardan koruyabilir, hatta karşı davalar açabilmesini sağlayabilir.
Bizler olayı Android ekosistemi açısından değerlendirirken Google’ın 97 ülkedeki 20,500 Motorola çalışanıyla ne yapacağını pek düşünme fırsatımız olmamıştı. Son üç haftasını Google ile Motorola’nın içinden ve dışından isimlerle konuşup bu konu hakkında bilgi edinmeye çalışarak geçiren The Wall Street Journal yazarı Dennis K. Berman,“Google’ın 12 Milyar Dolarlık Oyuncağı” yazısında öğrendiklerini herkesle paylaştı.
Her gün 850,000 Android cihazı bir operatörün ağına bağlanarak aktive oluyor. Büyük bir ivmeyle büyümeye devam eden Android platformundaki üreticiler Google’a güvenmeye devam ederse 2016′da mobil arama gelirleri 10 Milyar Dolar’a kadar çıkabilir. Fakat ekosisteminin üreticilerini Apple, Microsoft gibi rakiplerinden korumak için satın alınan Motorola’nın başka amaçlarda kullanılması sonucunda arama moturu devine duyulan güven sorgulanmaya başlayabilir.
Halihazırda Samsung, kendi Bada açık kaynak kodlu işletim sistemini geliştiriyor ve çok yakında Intel tarafından desteklenen yine açık kaynak kodlu olan Tizen ile birleşime gidebilir. HTC’nin de kendi işletim sistemini geliştirebileceği iddia ediliyor. Piyasadaki en kapsamlı kullanıcı arayüzünü hazırlayan Tayvanlı üretici için bunu yapmak çok zor olmayacaktır.
Platformlarındaki tehlikenin farkına varan Google’ın Mobil bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Andy Rubin, iki şirketin ekipleri arasında bir duvarın bulunacağını, kendilerinin Motorola telefonları hakkında hiçbir fikre sahip olmayacaklarını açıklamıştı.
Nexus serisi telefonların Samsung, yakında çıkacak tabletin ise Tayvanlı üreticiler arasından seçilen ASUS tarafından üretildiğini biliyoruz. Üretim ve üretimde kullanılan materyal rezervleri açısından dünyanın Asya ülkelerine bağlı olduğunu iyi bilen Google’ın ilişkilerini iyi tutmak için neyi yapıp neyi yapmayacağını da bildiğinden eminiz.
Peki Google üretim sektörüne el atmayacaksa 92 büyük fabrika ve binlerce işçiyi ne yapacak? Dennis K. Berman yazısında bu husus hakkında dikkate alınması gereken bir iddiadan bahsetti. Söylentiye göre; Google yüksek bir fiyatla dünyanın iletişim ekipmanları sağlayan en büyük ikinci üreticisi Huawei‘ye Motorola’nın telefon bölümünü satmayı teklif etmiş.
Hatırlayacağınız üzere 2004 yılında bir Amerikan teknoloji şirketi olan IBM’in PC bölümü Çinli Lenovo’ya satılmıştı. 2011 üçüncü çeyreğinde Acer, ASUS ve Dell gibi şirketleri devirmeyi başaran Lenovo’nun bu yıl HP’yi de geride bırakarak dünyanın en büyük kişisel bilgisayar üreticisi olması bekleniyor.
Lenovo örneğinde olduğu gibi Huawei’nin aynı başarıyı yakalayacak potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz. Birçok mobil devin aksine özgün mimarisiyle kendi çipsetini üreten Huawei, Motorola’yı satın alması halinde dünya genelinde çok daha fazla tüketiciye ulaşabilecek. Bazı tüketicilerin ismini bile yazamadığı bu şirketin Motorola markasını kullanması önemli bir dönüm noktası olabilir.
Satışın gerçekleşmesi halinde hem Google hem de Huawei kazanç sağlayacaktır. Umarız ilerleyen aylarda Çinli üretici akıllıca bir karar vererek mobil sektördeki çok daha aydınlık günlerine ilk adımı atar.
0 yorum:
Yorum Gönder